Ehkä sittenkin kaapeli-tv? HtmlSaku #21, 12.4.1997
Esa Heikkinen

Edellinen: Kolme kanavaa liian vähän?
| Sisältö |
Seuraava: Reilut 100 kanavaa...


K enties jollain on jo kaapeli-tv-liittymä ja sen kautta saatava tarjonta tyydyttää kaikki tarpeet. Omalla lautasella on kuitenkin etuja kaapeli-tv-järjestelmiin nähden. Merkittävimmät edut käytön kannalta ovat voittamaton kuvan- ja äänenlaatu, jotka ovat satelliittilähetyksissä lähes poikkeuksetta paremmat kuin "maan pinnalla" välitettävissä tv-lähetyksissä. Kaapeli jää tässä suhteessa vielä huonommaksi, ja syytkin ovat selkeät: kilometreittäin tien poskeen vedetty kaapeli huonontaa väkisinkin kuvanlaatua, eikä vähiten pituutensa vuoksi vaan myös siksi, että samaan kaapeliin tungetaan todella paljon ohjelmaa kuitenkin varsin vaatimattomalla taajuusalueella.

Taajuusalueen laajennus loputtomiin ei ole mahdollista, koska UHF-lähetykset eivät etene pitkiä matkoja kaapelitse. Esimerkiksi kerrostalojen yhteisantenneissa muutetaan UHF-alueella lähetettävät TV2- ja MTV3-kanavat VHF-alueelle juuri tämän vuoksi. Niinpä myös kaapeli-tv-lähetykset ovat sidottuja suppealle VHF-alueelle, kunnes kuvan siirtoon aletaan käyttää valokuitua tai muuta tapaa, joka ei ole samalla tavalla häviöllinen kuin koaksiaalikaapeli. Taajuusalueen suppeus rajoittaa myös varsinaisten kanavien määrää rankasti, ja kun yhdelle kanavalle varattu tila on minimaalisen pieni, ei kaikkiin kanaviin voida tarjota esimerkiksi NICAM-stereoääntä, koska se vie enemmän kaistanleveyttä. Lisäksi NICAM-enkooderit ovat kalliita laitteita joita kaapeli-tv yhtiöt eivät varmasti vapaaehtoisesti hanki.

Tavallisissa maan pinnalla välitettävissä tv-kanavissa on taas tutut vanhat ongelmat. Kuva voi helposti olla kohinainen, jos asuu loitommalla, ja lisäksi se ottaa helposti häiriöitä esimerkiksi ohi ajavista puutteellisella häiriönestolla varustetuista ajokeista (jokainen on varmasti nähnyt ko. kipinähäiriöitä). Jos taas asuu kaupungissa kivitalojen keskellä, voi kuvaan muodostua varjokuvia, kun signaali heijastuu taloista ja tulee oikean suunnan lisäksi kaikuna esimerkiksi vastaanottoantennin takakeilasta. Lisäksi maallisissakin lähetyksissä on taajuuskaista rajoittava tekijä - ei siksi, että kanavilla olisi tunkua (mitä nyt kokonaista kolme kanavaa, heh) vaan sen vuoksi, ettei UHF-signaali etene ilmassakaan pitkiä matkoja yhtä helposti kuin VHF-kanavat. Tarvitaan siis suuritehoisia lähettimiä ja tiheään, jotta Suomenkin kokoisen maan asukkaille voitaisiin kaikille taata hyvä televisiokuva.


HtmlSaku numero 21, © Copyright 1993-1997 Suomen Amiga-käyttäjät ry.